Miben hasznosak a négyévszakos autógumik?

Ha hideg, zord idő esetén kevésbé szokott vezetni, akkor érdemesebb négyévszakos gumit használni.

Sok olyan autótulajdonos van, akik nem túl sokat használják a gépjárműveket. Ez természetesen teljesen normális jelenség. Sokan úgy gondolják, hogy elég akkor kimozdulniuk az otthonukból, hogyha munkába igyekeznek, bevásárolnak vagy valamilyen fontos ügyet intéznek. Így ennek az életstílusnak megfelelően érdemes az abroncsokat is megválasztani. Ha hideg, zord idő esetén kevésbé szokott vezetni, akkor érdemesebb négyévszakos gumit használni.

A különleges változatok egyáltalán nem csoda-találmánynak számítanak. Azok, akik többet vannak úton télen és nyáron egyaránt, mindenképpen muszáj a nyári és téli gumikat választaniuk. Ugyanis a négyévszakos abroncs nem fog olyan mértékű és maximális védelmet biztosítani a jeges, havas útszakaszokon, mint egy kifejezetten télre szánt változat. Az egész évben alkalmazható modellek melegben magasabb fogyasztást eredményezhetnek, viszont télen gyengébb a teljesítményük.

Viszont, ha tényleg csak ritkán mozdul ki az autóval, akkor nem érdemes folyamatosan cserélgetnie az abroncsokat, hiszen azzal több pénzt ad ki feleslegesen. Tudni kell a négyévszakos gumikról, hogy sokkal puhább alapanyagokból készülnek, mint például egy nyári változat. Ez ezért van, mert ha keményebb lenne, akkor a magasabb hőmérsékletű útszakaszokon nem tapadna eléggé. Ennek következtében pedig a balesetek is megsokszorozódhatnának. Ezért a gyártók úgy gondolták, hogy a lágyabb összetételnek köszönhetően jobb lesz a tapadás.

Ez igaz is, viszont hosszútávon gyorsabban kopik a termék felülete. A speciális árucikk felületén olyan árkokat alakítottak ki, amelyek egymástól jól el vannak határolva. A nagyobb tapadási-felfekvés így télen is elérhető. A hosszanti és keresztirányú barázdák elvezetik a futófelület alá került vizet, ráadásul megakadályozzák a felfutás lehetőségét. Ezáltal a kisodródás veszélye is elkerülhető. Szóval a négyévszakos gumikról egyöntetűen kijelenthető, hogy olcsók, de csak azoknak ajánlottak, akik ritkábban mozdulnak ki otthonról a hideg, csúszós időben.

Print Friendly, PDF & Email