tompalátás

Homályos a látásod? – 5 Tipp a tompalátás felismerésére

A gyermekek sok esetben nem tudják elmondani, ha valamilyen látásproblémát észlelnek, illetve nem tudják, hogy amit tapasztalnak, az betegség. Például nem érzékelik, hogy az egyik szemükkel nem látnak, ami pedig szembetegségre utal. Egy másik lehetőség pedig a tompalátás. Ez azt jelenti, hogy az egyik szem nem képes jó látásra semmilyen esetben, még szemüveg használatával sem.

Szerencsére, gyermekkorban hatékonyan kezelhető ez a probléma, ezért, ha úgy veszed észre, hogy a gyermeked látása nem az igazi, akkor feltétlenül és mihamarabb keress fel egy szemész szakorvost! A tompalátás leggyakoribb oka a kancsalság, de az is okozhatja, ha a két szem fénytörése nem egyforma. Tulajdonképpen a kancsalságnak létezik veleszületett és szerzett formája.

Utóbbit kiválthatják fénytörési hibák, gyermekkori fertőző betegségek, genetikai eltérések, illetve egyéb szemészeti rendellenességek. Tudni kell, hogy a homályos látás szürkehályogra is utalhat, tehát mindenképpen szakorvosi vizsgálatra van szükség a betegség pontos diagnosztizálása érdekében. 14 éves kor előtt teljes mértékben kezelhető a tompalátás, tehát ez versenyfutás az idővel. A tizenéves kor elejére ugyanis befejeződik a látásfejlődés.

Ha az agy addigra nem tanulja meg a teljes látás képességét, akkor ezután már nem lehet segíteni a problémán. Amennyiben a teljes, tökéletes látás nem érhető el szemüveges korrekcióval, akkor lehet tompalátásról beszélni. Ez lehet kismértékű, amikor 70-80%-os a látás, de olyan is előfordulhat, hogy 10%-ra sem korrigálható a látás.

A tompalátás sikeres kezelése

A tompalátás kezelése viszonylag egyszerű, abból áll, hogy a tompalátó szemet látásra kell kényszeríteni. Ez azt jelenti, hogy a jó szemet letakarják egy szemtapasszal, amit a szemüveg alá, a bőrre ragasztanak. Hogyha homályos látás miatt lustult el a szem, akkor ki kell élesíteni a képet. Hosszú és nagy kitartást igénylő folyamat a tompalátás kezelése, de érdemes megtenni, amíg még lehetséges.

Célszerű a problémával felkeresned dr. Nagymihály Attila szemész szakorvost, akinek elérhetőségeit megtalálhatod a drnagymihaly.hu weblapon. A doktor úr a Budai Szemészeti Központ szakmai vezetőjeként nagyon sok szakterületre rálátással bír. A szakemberhez fordulhatunk általános szemészeti kérdésekben, homályos látás, szürkehályog gyanúja, nagyfokú dioptria vagy időskori szemromlás esetén.

A tompalátás kezelését szintén sikerrel végzi, természetesen azoknál a pácienseknél, akik még nem töltötték be a 14. életévüket. A probléma felnőtt korban már nem oldható meg, bár elvégezhető a szürkehályog és a látásjavító lencseműtét, de egy szem tompalátása esetén olyan látásélességet lehet elérni műtéti beavatkozással, ami szemüveggel kihozható legjobb látásként.

Tehát nagyon fontos, hogy a tompalátás időben legyen diagnosztizálva. Soha nem szabad elbagatellizálni a látásproblémát, mert bármelyik betegség sokkal jobban kezelhető a kezdeti stádiumában. Az említett weboldalon leírtakból megismerheted a tompalátás szimptómáit, ami sokat segíthet abban, hogy időben felismerd azokat, és felkeresd a szakorvost a saját vagy a gyermeked éleslátásának érdekében.

Comments are closed.