hullámlemez

Műanyag hullámlemez tetőre: mire kell figyelni a felrakásnál?

A technológia az idő múlásával együtt változik, aminek következtében bizonyos építőelemek könnyen kimehetnek a divatból. A stílus csak az egyik meghatározó elem, a másik leginkább a környezetre való hatás. Remek példaként szolgálnak erre a hullámlemezek, amelyek legrégebbi típusai azbesztből készültek. Ezek a palák rengeteg helyen megtalálhatóak, gyakran a mai napig is a melléképületek, garázsok, fészerek, istállók tetején, főként a vidéki környezetben.

Azt követően, hogy kimutatták ezekről az elemekről, hogy lassú amortizációjuk során olyan mikroszálak kerülnek a levegőbe, amik bejutva a szervezetbe komoly sérüléseket tudnak okozni (hegesedést okoznak a tüdő szövetein, de más lágyrészekbe is be tudnak ágyazódni), elkezdték sok helyen lecserélni. A konstrukció azonban hatékony volt, ezért megmaradt a forma, de az anyag változott.

Nem féletlenül népszerű a hullámlemez

Fém, bitumen és műanyag hullámlemez egyaránt található ma már a piacon, szép számban. Népszerűségüket leginkább a könnyű szerelhetőség adja. A Pascal szerint a hullámlemez felrakásához nincs feltétlen szükség szakemberhez, de a kívánt eredmény elérésének érdekében mégis érdemes elgondolkozni a külső segítség igénybevételén.

Minimális hozzáértés és a felrakáshoz leírt útmutatók betartása mellett, könnyen boldogulhat mindenki. Természetesen kellenek még megfelelő szerszámok, a vágásokhoz, rögzítésekhez ugyanúgy és nem árt némi utánajárás sem a részleteknek. Ami például meghatározó pont, hogy a műanyag hullámlemez esetében, a tető hajlásszöge minimálisan 9-17 % közötti kell legyen.

Amennyiben ez adott, akkor kezdetét veheti a kivitelezés. Az átlapolásokra nagyon érdemes figyelni, valamint a lécezések legalább 60 cm távolságban legyenek elvégezve. A hullámlemez könnyű, ezért nem fogja megterhelni a szerkezetet, de kitettebb az erős szélnek, ezért a lefogatásnál nem érdemes spórolni a csavarokkal és lehetőleg az uralkodó széliránnyal szemben vegye kezdetét a fedés!

Amire fontos figyelni a hullámlemez szerelésénél

Legyen szó az átfedésekről, a gerinccsatlakozásról vagy az ereszről, ezeken a helyeken minden hullám lefogatása döntő jelentőségű, a későbbi problémák megelőzése érdekében. Nem szabad tehát teret engedni a szélnek, hogy bele tudjon kapni az elemekbe, mert akkor képes lehet azt felszakítani. A folyamat lépésről-lépésre haladhat, lentről indulva felfelé.

A hatékony munka végeredménye egy masszív szerkezeti egység, ami hosszú éveken keresztül kitart minden helyzetben. Az első sort mindig nagy precizitással kell beállítani, mert elég minimális eltérés ahhoz, hogy a későbbiekben nagyobb hézagok alakuljanak ki. Az átlapolások mindig kapjanak kiemelt szerepet, de ezek mellett, a véglezárások sem maradhatnak ki a sorból! A műanyag hullámlemezek a profiljukban többnyire hasonlóak, de színükben, áttetszőségükben azok eltérhetnek egymástól.

Teraszoknál érdemes a kevésbé színezett variánsok mellett dönteni, már amennyiben cél a minél fényesebb helyiség létrehozása. Igaz, hogy fokozottan ki vannak téve a környezeti hatásoknak, de úgy lettek kialakítva, hogy még az erős ultraviola sugárzást is jól viseljék, így pedig biztosan megszolgálják az árúkat.

Comments are closed.