hódfarkú cserép

Újra hódít a hódfarkú cserép

A tetőfedés külön tudományterület, ami elég sokat változott az évszázadok során. Amíg régen fából készült zsindellyel borították az otthonok tetejét, valamint vidéken a nádfedés volt a divat, addig a városi környezetben ez nem felelt meg az elvárásoknak. A sorban első égetett agyadból előállított típus a hódfarkú cserép volt. Ez a fedőelem a megjelenéséről kapta a nevét.

A viszonylag egyenes szélei egy félköríves ívben végződnek. Bár már manapság bőven található alternatívája, amikkel gyorsabban lehet dolgozni, azért vannak területek, ahol a hódfarkú cserép ismét hódít. A régi épületek felújításánál igazán népszerű terméktípusnak minősül. A választéka igen nagy. Többféle színben elérhető, amivel egyedi hatás váltható ki.

Amire fontos figyelni az alkalmazásánál, az a masszív tartószerkezet létrehozása. Ahogy mondani szokták, sok kicsi, sokra megy, így az elemsűrűség miatt a súly összegyűl. A hódfarkú cserép ugyanakkor azon fedeleknél, amikben sok a törés és az ív, minimális anyagpazarlás nélkül használható, mert kevés vágást igényelnek az alapvetően kisméretű darabok.

Comments are closed.