Mire jó a napelem?

A jövő útja

A környezetünkben rengeteg olyan dolog van, ami adott, nem kell érte fizetni, vagy külön dolgozni az előállításán és mi mégsem élünk vele. Az egyik ilyen a napfény. Természetesnek tartjuk, hogy van, örülünk neki, de nem hasznosítjuk kellőképpen.

Pedig nagyon egyszerűen lehetne vele pénzt spórolni és a környezetünket kímélni. A napelem képes a Napból érkező fotonokat elektromos árammá alakítani. Felhasználási területe nagyon nagy lehet, míg régen csak az űrben használták az űrhajók elektromos rendszerének ellátására, de ma már magánházak energiaszükségletének a fedezésére is alkalmazható. Külföldön sok helyen láthatóak ezek a tükörszerű panelek.

Hazánkban még kevesen élnek ezzel a lehetőséggel és próbálják meg az elektromos áram előállítását napelem segítségével. Ennek az egyik oka lehet az is, hogy nem rendelkeznek elég információval ezekről, vagy nem tartják megfizethetőnek. Az igazság azonban, hogy ez egy olyan kiadás, ami pár éven belül visszahozza az árát és utána nem marad más, csak a nyereség.

Print Friendly, PDF & Email