Milyen hátsó váltót érdemes venni?

Hátsó váltó

Hátsó váltó

Ez a többsebességes kerékpárok egyik legfontosabb alkatrésze. Éppen ezért, a hátsó váltó kiválasztásakor nagyon sok kérdés szokott felmerülni. Érdemes-e cserélni? Lehet csak a bowden van meglazulva, azért nem vált rendesen, de megtörténhet, hogy a lánc nyúlt meg, vagy az is, hogy a fogaskerekek koptak el.

Ha mégis hátsó váltót cserélünk, akkor figyeljünk rá, hogy a megrendelni kívánt modell annyi sebességes legyen, mint a régi. Ha esetleg nem tudnánk fejből, hogy hányat váltott a régi hátsó váltó, akkor meg lehet számolni a fogaskerekeket, de fel kell legyen tüntetve a váltó karon is a fokozatok száma.

Minél nagyobb a fogaskoszorú legnagyobb fogaskereke, annál hosszabbnak kell lennie a váltó kanalának, különben nem fogja megfelelően vezetni a láncot, amikor alacsony fokozatra váltunk. De ezt csak abban az esetben kell figyelni, hogyha láncot és hátsó fogaskoszorút is cserélünk.

A Shimano Tourney hátsó váltó jó ár-érték arányú modell a belépő szinthez. Akik keményebb terepre merészkednek, azoknak egy Altus, vagy egy Deore hátsó váltó jobb választás lehet.

Print Friendly, PDF & Email