Hogy mitől lesz egy bor igazán speciális? Rengeteg minden függ attól, hogy az adott szeszes ital mitől más, jobb, mint az ugyanabban az évben elkészített fajták. A különleges borok megnevezést nem lehet ráaggatni bármelyikre.
Szükség van olyan éghajlati körülményekre, termőföldre, napsütéses órákra és persze, szőlőre, ami valóban speciális és aminek hála, elkészíthető az a bor, amire a szakemberek, hozzáértők is azt mondják, hogy tökéletes. A különleges borok hazájának nevezik Franciaországot, ami valóban nem túlzás. Egyedülálló italokat biztosít a világ számos rajongójának az országban fellelhető Haut-Brion kastély. Ez a csodás építmény Graves északi részén található.
A hagyományt és a régiséget igazolja, hogy az első írásos dokumentum, ami a parcellák létezését tanúsítja, 1423-ból származik. Már ekkor a különleges borok elkészítésével foglalkoztak itt. Ez a bor később annyira híres és népszerű lett, hogy a 17. század közepén II. Károly asztalánál is felszolgálták. Azok a különleges borok, melyek a királyok asztalán vannak, valóban sajátosak.