bonus malus besorolás

A bonus malus besorolás jelentése és jelentősége

Magyarországon minden forgalomban lévő gépkocsinak rendelkeznie kell kötelező biztosítással, aminek díja többek között attól is függ, hogy az autó tulajdonosa vagy üzemeltetője hány káreseményt okozott az előző biztosítási időszakban. A bonus malus rendszer jutalmazza a kármentes vezetést, a károkozást pedig bünteti, kedvezmény megvonásával vagy pótdíj kiszabásával. A Biztoshely biztosítási portál szerint ezért is fontos tudnod a bonus malus besorolásról.

Tehát, érdemes tudnod, hogyha balesetet okozol, akkor nem pusztán a kárrendezéssel járó ügyintézés lesz kellemetlen számodra, de ilyenkor negatívan változik a bonus malus besorolásod is. Ez azt jelenti, hogy a következő kötelező biztosítási díj magasabb lesz, mivel visszaestél a bonus malus fokozaton. Az említett oldalon minden információt megtudhatsz erről a rendszerről, ezért érdemes elolvasnod a tájékoztatót. Ebből megismerheted a rendszerben létező díjkedvezmények sorát, mint ahogyan azt is, hogy mekkora többletdíjat jelent a malus fokozatba történő bekerülés.

A bonus malus rendszer alapján minden autótulajdonos A00 besorolással indul, ami akkor válhat bonus fokozattá, ha az adott biztosítási évben nem okoz balesetet. Ebben az esetben a következő biztosítási időszakban B01 kategóriába kerülsz, 1 év múlva B02 következik és így tovább. Függetlenül a kár mértékétől, egy vagy akár több károkozás esetén azonban annak megfelelően romlik a besorolásod, hogy éppen milyen kategóriába tartozol.

Értelemszerűen, nem feltétlenül esel malus besorolásba, ha balesetet okozol, de mindenképpen következményekkel jár, hiszen már szintenként is jelentős eltérést mutathat a kötelező biztosítás díja. Viszont, ha baleset okozójaként meg akarod tartani a bonus malus besorolásodat, arra is van lehetőséged. Ezt úgy érheted el, ha visszafizeted a biztosítónak az okozott kár teljes összegét. Abban az esteben, ha pontosan akarod tudni a jelenlegi besorolásodat, akkor kikérheted a központi nyilvántartásból, ezzel kiküszöbölhetsz minden félreértést.

Comments are closed.