Amikor a szőlészek egy új fajtán kísérleteznek, természetesen a legjobb tulajdonságokat igyekszenek házasítani az „anyafajtákból”. Az osztrák nemesítésből származó Blauburger szőlő és az ebből készülő bor, a Kékportó (Portugieser) és a Kékfrankos keresztezéséből jött létre, szintén azzal a céllal, hogy valami új és jobb fajta szülessen. Bő termése megmaradt, habár az alapfajta a Kékfrankosnál valamivel kisebb, viszont a must cukortartalma magasabb. A rothadásnak elég jól ellenáll a Blauburger és viszonylag korán, általában már szeptember elején szüretelhető.
A Bikavér egyik fontos összetevője és ebből kifolyólag, elsősorban az egri borvidéken termelik. Az utóbbi időben, a villányi borvidéken is egyre nagyobb mennyiségben található, de a szekszárdi borvidéken is képviselt, hiszen itt is készül Bikavér. A Blauburgerből önállóan is készül bor, hiszen bora zamatos és nagyon szép színnel rendelkezik. Savtartalma harmonikus. A Bikavérben pedig kihagyhatatlan ez a XX. század elején létrehozott fajta.