Sokszínű a szaunázás Európában

Hordó alakú szauna

Hordó alakú szauna

Nagyon sok, világszerte kedvelt és elterjedt szokásnál tapasztalható, hogy földrészenként, sőt, akár országonként eltérnek egymástól, mivel az adott nép vagy népcsoport igyekszik a saját igényeihez igazítani azokat.

Nincs ez másképp a szaunázás több évszázados hagyományával kapcsolatban sem. Hihetetlen, de elég csak Európára tekintenünk ahhoz, hogy számos eltérő gyakorlatot tapasztaljunk ezen a téren.

A finneknél olyannyira a mindennapi élet elengedhetetlen részévé vált ez a szokás, hogy a szaunák társasági élet legfőbb helyszínévé váltak, ahol férfiak és nők elkülönítetten élvezik az izzasztó gőz áldásos hatását.

Ezzel ellentétben, Európa többi részén elsősorban az egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt olyan népszerű a szaunázás és általában koedukált formában történik. Míg a legtöbb európai országban a nyilvános szaunákban a meztelenség tiltott, addig a németeknél ez kötelező dolog. Hazánkban a szaunázás elsődleges helyszínei a fürdők és talán ennek köszönhetően, fürdőruha viselése nélkül nem lehet a szaunákba lépni.

Print Friendly, PDF & Email